Payrollplaats

Mag ik nettoloon afspraken maken met mijn werknemers?

Payrolling kantoor

Medewerkers willen graag weten hoeveel loon ze op hun bankrekening gestort krijgen als ze beginnen aan een nieuwe baan. Het is daarom verleidelijk om nettoloon afspraken te maken met een nieuwe medewerker.

Een inlener spreekt een nettoloon af met en nieuwe werknemer en vraagt dan aan het payroll bedrijf wat de kosten zijn. Dat komt wekelijks voor en is een uiterst lastige vraag. We leggen uit waarom het antwoord niet simpel is.

Nettoloon of brutoloon

Wat is het verschil tussen deze twee lonen? Een medewerker krijgt een nettoloon uitbetaald op de bankrekening. Een brutoloon is het loon waar de loonheffing vanaf gaat en eventuele andere inhoudingen. De loonheffing is de belasting op het werknemerschap en moet door bijna iedere werknemer betaald worden. Werkt u weinig uren, tegen een laag loon of bent u AOW-gerechtigd? Dan betaalt u bijna tot geen loonbelasting. Werkt u veel of tegen een hoog loon? Dan betaalt u veel loonbelasting. De loonbelasting is voor iedereen weer anders en daarom is een tarief bepalen naar aanleiding van een nettoloon ook erg moeilijk.

Omdat de werknemer meestal teveel loonbelasting betaald kan de werkgever de loonheffingskorting toepassen. Dit kan maar bij één werkgever. Meer informatie over loonbelasting vindt u op de website van de Belastingdienst.

Pro-forma loonstrook

In de vorige alinea legden we uit dat een tarief bepalen erg lastig is als er een nettoloon afspraak is gemaakt. Wij adviseren daarom altijd om een brutoloon af te spreken wanneer een medewerker start. Een andere reden om een brutoloon af te spreken is dat alle cao’s in Nederland rekenen met brutolonen. Zo kan een medewerker gemakkelijk natrekken of de cao goed gehandhaafd wordt. Is er geen cao op uw bedrijf of sector van toepassing dan kunt u zelf het bruto loon bepalen, mits het minimaal gelijk of hoger is aan het wettelijk minimumloon.

Wil een medewerker bij aanvang weten wat het nettoloon is? Payrollplaats kan een pro-forma loonstrook maken. Op deze loonstrook staan alle variabelen ingevuld als zijnde het is een echte loonstrook. Er kunnen geen rechten aan deze pro-forma loonstrook ontleend worden. Via een pro-forma loonstrook kan de medewerker inzicht krijgen in het loon dat op zijn bankrekening gestort wordt en heeft de werkgever inzicht in de loonkosten van de medewerker.

Wilt u meer weten over nettoloon of een pro-forma loonstrook ontvangen van een nieuwe medewerker? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan.

Is uw vraag niet beantwoord?
Metske Kloppenburg
Contactformulier