Payrollplaats

Wat is payroll

Payrolling kantoor

Wat is Payroll?

Het antwoord op de vraag: “wat is payroll?” geven we in deze blog. Voor een extra verdieping kunt u ook een whitepaper downloaden onderaan deze pagina.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt neemt steeds verder toe, blijkt uit onderzoek van het CPB. Het aantal ZZP-ers neemt toe, werknemers willen steeds minder een baan voor het leven en ondernemers willen niet meer ‘vastzitten’ aan werknemers. De inzet van werknemers via een payrollorganisatie wordt hierdoor steeds meer regel in plaats van uitzondering. Maar wat is payroll eigenlijk?

Payrolling komt van het Engelse woord “payroll” wat in het Nederlands “loonlijst” betekent. De definitie van loonlijst is “een lijst waarop per werknemer de berekening van het loon en de daarop in te houden en te betalen bedragen zijn vermeld”. De betalingen die uit de loonberekeningen naar voren komen, kan de werkgever zelf doen, maar kan ook uitbesteed worden.

Een onderdeel van de werkzaamheden van een payrollbedrijf is het maken van de loonberekening, zoals een salarisadministrateur of accountant dat ook doet. Het grote verschil met een salarisadministratiekantoor is dat het payrollbedrijf ook de juridische werkgever is. Alle aansprakelijkheid én de bijbehorende risico’s liggen bij het payrollbedrijf en niet bij de inlenende onderneming. Kortom: naast de wettelijke afdracht van belastingen en premies neemt een payrollbedrijf het hele werkgeverschap over.

Vrijblijvend offerte aanvragen