Payrollplaats

Ziek zijn is een keuze!

Payrollplaats

“Ik ben ziek”… Maandagochtend 09:00 uur gaat de telefoonlijn open bij Payrollplaats. Om 10:00 uur hebben diverse medewerkers een ziekmelding gedaan. Helemaal als er in het nieuws is dat er een griepepidemie heerst. Soms voelen werknemers op maandag al aan dat ze de hele week ziek zijn. U herkent het vast wel… Daarom de stelling: ziek zijn is een keuze!

Drie vormen van verzuim

Er zijn drie vormen van ziekteverzuim: wit, grijs en zwart verzuim. Wit verzuim is een direct gevolg van lichamelijk disfunctioneren. Het gaat hier om overduidelijke gevallen van ‘ziek is ziek’. Bij grijs verzuim is niet direct vast te stellen dat de werknemer ziek is, hij voelt zich echter wel ziek en blijft thuis. Zwart verzuim wordt ook wel fraudeleus verzuim genoemd. Lichamelijk is er geen reden om te verzuimen.

Minder motivatie

Wekelijks melden enkele werknemers zich ziek bij ons. Voorheen gaven wij als advies: “goed uitzieken” en stelden de vraag: “wanneer ben je weer terug?” Tegenwoordig vragen wij: “welke werkzaamheden kun je doen gezien je verminderde arbeidsgeschiktheid?” Juist bij grijs en zwart verzuim bevordert het (beperkt) deelnemen aan het arbeidsproces het herstel van de ziekte. Regelmatig maken wij mee dat de oorzaak van de ziekte het werk of de werkomstandigheden zelf zijn. Hierdoor kan er een verminderde motivatie zijn, en dat werkt ziek melden in de hand.

Mogelijkheden

Als een werknemer een ziekmelding doet, betekent het doorgaans niet dat die werknemer niets kan. Misschien kan hij thuis deels zijn werk uitvoeren of zijn er in het bedrijf andere werkzaamheden te doen die normaal gesproken blijven liggen en niet in iemands takenpakket zitten. Payrollplaats gaat met de zieke werknemer én de opdrachtgever kijken naar mogelijkheden voor werk. Zijn er bij de desbetreffende opdrachtgever geen mogelijkheden? Dan kijken we bij andere opdrachtgevers of bij onszelf naar werkzaamheden die een “verminderd arbeidsgeschikte” kan doen.

Gesprek aangaan

Door het gesprek aan te gaan met de “zieke” over de oorzaak van de ziekte kom je vaak tot de conclusie dat de ziekte niet alleen een fysieke beperking is. In die gevallen is een ziekmelding dus een keuze. Kijken naar mogelijkheden en praten over preventie zorgt ervoor dat de ziekte eerder genezen is. En dat is in ieders belang!

Onze oproep aan u is: denk met ons mee in mogelijkheden en kansen voor een “zieke”!

Wilt u meer weten over dit onderwerp en tips over hoe u verzuim kunt terugdringen? Klik hier.