Payrollplaats header afbeelding
Nieuws

Zelfstandige Zonder Personeel mét personeel?

Vacature

Een ZZP-er mét personeel. Dat kan niet, of toch wel? Er is een steeds groter wordende groep zelfstandigen zonder personeel die voor het vele werk dat ze in portefeuille hebben personeel inzet. Hoe zit dit?

 

Extra werk

Veel ZZP-ers merken dat het beter gaat met de economie en hebben daardoor meer werk in portefeuille en kunnen hogere tarieven vragen. Sommigen moeten werk weigeren. Meer werk aannemen is mooi, maar er blijven maar 24 uur in een dag zitten. Wie gaat dat (extra) werk uitvoeren is een vraag die ZZP-ers zich stellen. Er zijn een aantal mogelijkheden als je het werk wel wilt aannemen en je zelf weinig tijd hebt.

 

Collega ZZP-er inhuren

De meeste ZZP-ers kiezen er voor om een collega ZZP-er in te schakelen bij extra werk. Via het eigen netwerk, een netwerksite zoals ikonderneemhet, een ZZP-collectief of een marktplaats op internet wordt een collega zelfstandige gevonden en zo wordt de klus geklaard. Onderling wordt er aan elkaar gefactureerd en de risico’s zijn beperkt voor beide partijen.

 

ZZP-er met personeel

Een andere vorm is personeel ‘aannemen’. Voor het extra werk vindt de zelfstandige iemand uit zijn of haar netwerk of via een jobboard of Facebook. Diegene heeft geen Kamer van Koophandel inschrijving en dus kun je diegene niet als een collega zelfstandige inhuren.

De oplossing is voor dit probleem is om diegene in te lenen via een payrollbedrijf. Het payrollbedrijf is de juridisch werkgever van de medewerker en dus aansprakelijk voor alle werkgeverslasten, (ziekte)risico’s en wettelijke afdrachten. De medewerker is werknemer bij het payrollbedrijf en voor hem / haar worden via het payrollbedrijf alle sociale lasten betaald. Aan het einde van het extra werk is er doorgaans geen verplichting meer en kan de medewerker een WW-uitkering aanvragen. De zelfstandige betaald per gewerkt uur aan het payrollbedrijf, zit niet aan een contract vast én blijft ZZP-er!

 

Wilt u meer informatie over payrolling als ZZP-er? Download dan HIER onze whitepaper over payroll.

Heb je een supportvraag ?

Bel 085 - 130 52 35

WhatsApp 06 - 38 03 49 63

of ga naar het contactformulier

Contact via WhatsApp