Payrollplaats

Waar komt payroll vandaan?

Payrollplaats

Wie denkt dat payroll van de laatste tijd is heeft het mis. Payrolling is ontstaan in de jaren zestig met de eerste golf van arbeidsmigranten. Hierbij ontstond de behoefte om op een flexibele wijze om te gaan met beloning en inzet van arbeidscontracten. Na het uitzenden wilde men na een lange periode een “duur”-korting. Op termijn is men vervolgens gaan spreken over payrolling. Dit heeft zich door de jaren heen voortgezet als een opzichzelfstaande dienst binnen het assortiment van de meeste uitzendbureaus.

Na afschaffing van de vergunningsplicht voor uitzendbureaus in de jaren 90 begonnen verschillende bedrijven zich te specialiseren in de diverse vormen van HR-dienstverlening, te denken valt aan werving & selectie, detachering en uiteraard ook payrolling.

Payroll speelt niet alleen in op de behoefte aan flexibiliteit bij bedrijven, maar met toename op de behoefte van het wegnemen van administratieve lasten.

Veel uitzendbureaus hebben payroll in hun dienstenpakket. De benodigde kennis en infrastructuur bij het uitzenden is eenvoudig te hergebruiken om payroll aan te bieden. Het wordt echter voor het klassieke uitzendbureau steeds moeilijker om payroll te kunnen aanbieden tegen concurrerende payroll tarieven, omdat er meer gespecialiseerde payroll ondernemingen ontstaan die zeer grote volumes verwerken en de bijbehorende efficiency gebruiken om te concurreren op de prijs. Veel uitzendbureaus vinden de marges van payroll dan ook vaak niet meer zo interessant.

Payroll wordt vaak aangeboden op basis van de ABU cao , NBBU cao of VPO cao.