Payrollplaats header afbeelding
Nieuws

Veranderingen in het loon van uw medewerker

Veranderingen

Veranderingen in het loon van medewerkers vinden vaak plaats bij de start van het nieuwe jaar of halverwege per 1 juli. Aan welke veranderingen moet u denken? Dat leggen we in dit bericht uit en leggen we uit wat dat betekent voor (payroll) medewerkers.

 

Periodieke loonsverhoging / cao verhoging

Bij veranderingen in loon hebben we het in de eerste plaats vaak over een periodieke loonsverhoging of een cao verhoging per 1 januari. Meestal wordt er een periodieke verhoging gegeven wanneer iemand een goede beoordeling heeft gekregen. Bij een slechte beoordeling kan er een loonsverlaging of bevriezing afgesproken worden. Een beoordeling van het functioneren vindt meestal ieder jaar plaats en daarom wordt de bijbehorende verhoging een periodieke loonsverhoging genoemd.

Wanneer bedrijven niet met een beoordelingssystematiek werken kan het zijn dat een werknemer een loonsverhoging krijgt bij een nieuw dienstjaar of bij een verjaardag. Dit laatste is sowieso van toepassing wanneer een jongere volgens de jeugdschalen van het wettelijk minimum loon werkt. Ook dit wordt een periodieke verhoging genoemd.

Het gros van de lopende cao’s in Nederland voert ook een verhoging door per 1 januari. Het gaat vaak om een klein percentage gerelateerd aan de inflatie. Aangezien wij de inlenersbeloning toepassen bij Payrollplaats voeren wij deze cao wijziging door in onze loonadministratie.

Bent u klant bij Payrollplaats? De periodieke verhoging dient u door te geven aan ons, de cao verhoging voeren wij automatisch door.

Eindejaarsuitkering

In sommige cao’s en bedrijven is er sprake van een dertiende maand of een eindejaarsuitkering. Dit is een (automatische) beloning die werkgevers geven aan hun medewerkers die meestal los staat van een beoordeling. Wanneer deze beloning in de cao staat moeten u die ook doorvoeren wanneer u personeel op uw loonlijst heeft staan. Payrollplaats is niet verplicht om deze vergoeding uit te keren, want deze looncomponent valt niet onder de inlenersbeloning. Mocht uw bedrijf dit wel willen uitkeren via ons, dan kunnen wij dit uiteraard wel verzorgen.

 

Wilt u meer weten over hoe het zit met uw medewerkers bij ons op de payroll? Neem dan contact met ons op op 050 – 210 10 08.

Heb je een supportvraag ?

Bel 085 - 130 52 35

WhatsApp 06 - 38 03 49 63

of ga naar het contactformulier

Contact via WhatsApp