Payrollplaats header afbeelding
Nieuws

Risico’s van een failliet payrollbedrijf

Failliet

Iedere week gaat er een uitzendbureau of payrollbedrijf failliet. Wat zijn de gevolgen voor u als inlener van dat bureau of bedrijf?

 

Failliet payrollbedrijf of uitzendbureau

Geregeld komt het voor dat een uitzendbureau of payrollbedrijf failliet gaat. Als bedrijf dat personeel op de loonlijst heeft staan bij een uitzendbureau of payrollbedrijf loopt u in dat geval een risico. De Belastingdienst onderzoekt bij het failliete bedrijf of alle loonpremies en BTW is afgedragen. Wanneer dit niet het geval is dan wil de Belastingdienst bij de inlener, u als klant van het failliete bedrijf, alsnog die premies innen. De kans is groot dat u in dat geval dubbel betaald: uw factuur aan het failliete bedrijf en vervolgens de achterstallige loonpremies aan de Belastingdienst.

 

Voorkomen

Om die dubbele lasten te voorkomen kunt u een aantal stappen ondernemen die u vrijwaren van die zogeheten ketenaansprakelijkheid.

1: U kunt bij het uitzendbureau of payrollbedrijf aangeven dat u de factuur deels op de G-rekening wilt betalen. Een G-rekening is een geblokkeerde rekening waarvan doorgaans de loonpremies en de BTW betaald worden aan de Belastingdienst. Payrollplaats adviseert een percentage van 25% van de factuurwaarde aan te houden voor betaling op die G-rekening.

2: Uw kunt nagaan of uw payrollbedrijf of uitzendbureau een NEN 4400-1 certificering heeft. Een NEN gecertificeerd payrollbedrijf of uitzendbureau wordt minimaal 2x per jaar gecontroleerd of de boekhouding en de loonadministratie volgens de wet worden uitgevoerd. U kunt hierover meer lezen op de website van de SNA.

3: De Belastingdienst verstrekt op verzoek van het payrollbedijf of uitzendbureau iedere drie maanden een zogeheten WKA verklaring. In de verklaring van de Belastingdienst staat tot welke datum aan de verplichtingen door het payrollbedrijf of uitzendbureau is voldaan. Zo kunt u zien of uw payrollbedrijf of uitzendbureau bij is met het afdragen van de loonpremies.

 

Payrollplaats

Wilt u weten hoe dit bij Payrollplaats zit? Kijkt u dan op deze pagina voor alle certificeringen en de meest recente WKA-verklaring. U kunt ook een check doen via deze LINK van de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beantwoord u alle vragen met JA? Dan loopt u geen risico.

Wilt u gebruik maken van de G-rekening van Payrollplaats? Geen probleem, laat het ons weten via een mail aan onze backoffice of bel ons op 050 – 210 10 08.

Heb je een supportvraag ?

Bel 085 - 130 52 35

WhatsApp 06 - 38 03 49 63

of ga naar het contactformulier

Contact via WhatsApp