Payrollplaats

Payrolling: verplichtingen van de inlener

Payrollplaats

Bij payrolling besteedt een bedrijf zijn juridische werkgeverschap uit aan een payrollbedrijf. Hiermee neemt het payrollbedrijf de arbeidsrechten en plichten over van de inlener.

 

Het payrollbedrijf neemt hierdoor verplichten over zoals de afdrachten van sociale premies en belastingen, het uitvoeren van een ziekteregeling, de loondoorbetaling bij vakantie of bijzondere aangelegenheden, maar ook de Wet Poortwachter valt hieronder. Het is goed om te weten wat uw verplichtingen op het moment dat u kiest voor payrolling.

Verplichtingen voor de inlener

Naast het payrollbedrijf heeft de inlener ook verplichtingen. Omdat de inlener de werknemer daadwerkelijk aan het werk stelt moet de inlener zorgen voor een veilige werkplek. De inlener verzorgt eventuele gereedschappen of kleding die de werknemer nodig heeft voor een goede uitoefening van de functie.

Werving en selectie

Daarnaast is de inlener is verantwoordelijk voor de werving en selectie van de werknemer die hij aanbrengt bij het payrollbedrijf. Vervolgens is de inlener verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en het toezicht op de werknemer. Zo voert de inlener functionerings- en beoordelingsgesprekken met de werknemer. De inzet van een payrollbedrijf heeft dan ook geen invloed op de binding met werknemers. Wanneer er financiële consequenties aan een beoordelingsgesprek zitten geeft de inlener dit door aan het payrollbedrijf die dit vervolgens weer verwerkt.

Gewerkte uren

Een laatste grote verantwoordelijkheid van de inlener is dat de gewerkte uren correct en tijdig worden doorgegeven aan het payrollbedrijf. Vaak vult de werknemer zijn uren in op een urendeclaratie en geeft de inlener akkoord op die uren zodat het payrollbedrijf de gewerkte uren kan verlonen en factureren.

Benieuwd of het inzetten van payrolling ook iets voor uw organisatie is? In ons whitepaper geven we een uitgebreide uitleg van payrolling. Hierin gaan we onder andere in op de voor- en nadelen van het uitbesteden van de salarisadministratie en geven we u tips waar u op moet letten bij het inzetten van een payrollbedrijf.

Download whitepaper: Wat is Payroll?

Vul hieronder uw gegevens in, klik op verzenden en het whitepaper opent direct.