Payrollplaats header afbeelding
Nieuws

Payrollbedrijf, uitzendbureau en salarisadministratie: Wat zijn de verschillen?

Blog5_Payrollbedrijf, uitzendbureau en salarisadministratie Wat zijn de verschillen_payrollplaats

Een payrollbedrijf neemt het juridische werkgeverschap over van organisaties.

Het payrollbedrijf neemt alle aangelegenheden omtrent werkgeverschap over van de inlener, zoals salarisadministratie, contractbeheer en de afdracht van sociale premies en belastingen. In Nederland werkt al 10% van de beroepsbevolking via payrolling. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een payrollbedrijf, een uitzendbureau en een salarisadministratiekantoor?

Uitzendbureau

Er zijn veel uitzendbureaus die payrolldiensten aanbieden als onderdeel van hun totale dienstenpakket. Dit is logisch, aangezien payrolling een integraal onderdeel is van uitzenden. De core business van een uitzendbureau is echter vooral het werven van werknemers en het invullen van vacatures. Wanneer de werknemers geplaatst zijn bij een inlener, zorgt het uitzendbureau voor de verloning van de werknemers. Vaak voert het uitzendbureau een deel van de HR-cyclus uit zoals bijvoorbeeld het houden van voortgangsgesprekken met de uitgezonden uitzendkrachten. Het gebeurt regelmatig dat uitzendkrachten worden overgenomen door de inlener na verloop van tijd.

Salarisadministratie

Bij payrolling worden de werknemers bij het payrollbedrijf aangemeld en uitgeleend aan de inlener. De inlener werft zelf de werknemers en niet het payrollbedrijf. Payrolling is puur een administratieve dienst, maar wel één die verder gaat dan de diensten van een salarisadministratiekantoor.

Het verschil tussen een payrollbedrijf en een salarisadministratiekantoor is voornamelijk dat de payroller, naast het overnemen van de salarisadministratie, ook de juridisch werkgever is. Alle verplichtingen omtrent het opvolgen van de wet- en regelgeving liggen dan ook bij het payrollbedrijf. Ook biedt een payrollorganisatie door middel van het overnemen van het juridisch werkgeverschap, een grote mate van flexibiliteit aan in arbeidsovereenkomsten, precies zoals een uitzendbureau dit ook kan. Dit kan een salarisadministratiekantoor niet bieden omdat hier de werknemers niet op de eigen loonlijst staan.

In ons whitepaper geven we een uitgebreide uitleg van payrolling. Hierin gaan we onder andere in op de voor- en nadelen van het uitbesteden van de salarisadministratie en geven we u tips waar u op moet letten bij het inzetten van payrolling.

Download whitepaper: Wat is Payroll?

Vul hieronder uw gegevens in, klik op verzenden en het whitepaper opent direct.

Heb je een supportvraag ?

Bel 085 - 130 52 35

WhatsApp 06 - 38 03 49 63

of ga naar het contactformulier

Contact via WhatsApp