Payrollplaats

Payroll kosten, wat zijn de kosten van payrolling?

Payrollplaats

Payroll kosten? De kosten van het uitbesteden van het juridische werkgeverschap via een payrollbedrijf kan grote verschillen laten zien.

Payroll kosten vergelijken? De payroll kosten zijn onder andere afhankelijk van de prijsopbouw. Een payrollbedrijf dat zich aan de cao houdt kan doorgaans niet meer of minder dan 10% afwijken van de tariefstelling van de concurrent. Hoe zijn de kosten van payrolling opgebouwd?

Vanuit de ABU en NBBU cao betaald de inlener doorgaans de eerste 78 weken (fase A respectievelijk fase I en II) alleen de uren die de werknemer daadwerkelijk heeft gewerkt. Ziekte, vakantiedagen en vakantiegeld worden niet gefactureerd.

De meeste payrollbedrijven hanteren een tariefsfactor inclusief alle cao elementen: reservering voor vakantiegeld, vakantiedagen, feestdagvergoeding, bijzondere verlofdagen, werkgeverspremies, ziekteverzuim, scholingsgeld, enzovoort. Meestal worden de pensioenpremie en de transitievergoeding niet in het tarief meegenomen. Wanneer er sprake is van pensioenafdracht gaat de factor omhoog en als de werknemer aanspraak maakt op de transitievergoeding volgt nog de rekening. Als u een aanbod krijgt waarin de kosten van payrolling erg laag uitvallen, dient u goed op te letten.

Payroll kosten, adder onder het gras

Er zijn payrollbedrijven die niet een cao hanteren, waar dit wel verplicht is! Wanneer deze payrollbedrijven door de bevoegde instanties gecontroleerd worden kan het zijn dat u aansprakelijk gesteld wordt voor naheffingen van belastingen en premies. Ook zijn er payrollbedrijven die het ziekterisico of de kosten voor de transitievergoeding bij de inlener neerleggen en niet bij de prijs in rekenen. De inlener kan dus voor prijzige consequenties komen te staan.

Tenslotte zijn er payrollbedrijven die werken met payrollfactoren exclusief vakantiegeld en vakantiedagen, waar dit wettelijk wel verplicht is. Deze worden berekend in het brutoloon om zo de tariefsfactor laag te houden. De werknemer is de dupe, want die heeft hierdoor een lager loon en doorgaans is de inlener duurder uit dan bij een payrollbedrijf met een all-inclusive tarief.

In ons whitepaper geven we naast de payroll kosten nog meer aandachtspunten bij het inzetten van een payrollbedrijf. Hierin gaan we ook in op de voor- en nadelen van het uitbesteden van de salarisadministratie en geven we u tips waar u moet letten bij het kiezen van een payrollbedrijf.

Heeft u vragen of opmerkingen over onze payroll services neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Download whitepaper: Wat is Payroll?

Vul hieronder uw gegevens in, klik op verzenden en het whitepaper opent direct.