Payrollplaats

Minimumloon vanaf 1 januari 2017 aangepast

Payrollplaats

Het minimumloon dat wettelijk wordt vastgesteld gaat per 1 januari 2017 omhoog. Het aanpassingspercentage is na afronding 0,94.

 

Ieder (half) jaar wijzigt het wettelijk minimumloon. Het wordt opnieuw vastgesteld om zo werkgevers en werknemers een houvast te bieden wanneer er een salaris vastgesteld wordt. Ook per 1 januari 2017 is er weer een aanpassing geweest zo is te lezen in de Staatscourant.

Officieel worden alleen minimumlonen per maand, per week en per dag vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Een cao of werkgever bepaald hoeveel uur er per maand, week of dag voor dat loon wordt gewerkt. Als een CAO algemeen verbindend verklaart is door de minister van SZW, moet een werkgever zich aan de beloningsregeling die in die CAO is vastgesteld houden. Doorgaans worden er in een CAO hogere lonen afgesproken dan deze wettelijk vastgestelde minimum lonen.

De meeste werkgevers hanteren een standaard werkweek van 40 uur als er geen CAO van toepassing is. Veel CAO’s hanteren een standaard werkweek van 38 uur. Deze verschillen zijn de reden dat het ministerie van SZW geen wettelijk minimum uurloon hanteert. Echter heeft het ministerie van SZW wel een tabel gepubliceerd die recht doet aan de wet.

Voor meer informatie over onze payroll service kunt u contact met ons opnemen via de contactpagina of bel ons op 050 – 210 10 08.