Payrollplaats

Financieel gezond uitzendbureau? Denk aan uw liquiditeit en kredietverzekering

Payrollplaats

Afhankelijk of u kiest voor een franchise formule, de backoffice uitbesteedt of alles zelfstandig doet, wordt u geconfronteerd met veel investeringen. Uw liquiditeit en kredietverzekering zijn erg belangrijk.

 

Welke kosten moet u maken als u een uitzendbureau heeft? U kunt denken aan: kosten van lidmaatschappen van diverse netwerkclubs, certificeringen, softwarepakket(ten), online representatie, verzekeringen et cetera. Hoe gaat u dit allemaal betalen?

Liquiditeit

Elke match die u maakt vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Daarin spelen de volgende factoren een rol:

  • Het brutoloon van de flexwerker;
  • De betaal interval (wekelijks of maandelijks) van het salaris;
  • Uw omrekenfactor/commerciële tarief;
  • De betalingstermijn van uw klant.

Zodra u een match hebt gerealiseerd, het loon en uw tarief (de omrekenfactor) hebt afgestemd, gaat de flexwerker aan het werk en worden er uren gemaakt. Die gewerkte uren moeten betaald worden. U stuurt direct de factuur met daarop de afgesproken betalingstermijn. Nu is het wachten totdat de inlener uw factuur betaald. Natuurlijk verwacht u dat uw inlener binnen de betalingstermijn betaald, maar die wordt regelmatig niet gehaald. De praktijk leert dat diverse klanten een betalingstermijn van 30 dagen hebben. U betaalt de medewerker en de Belastingdienst, u doet de pensioenafdrachten en ondertussen wacht u nog steeds op de betaling van uw inlener. Dit levert liquiditeitsdruk op.

Banken zijn tegenwoordig terughoudend met het verstrekken van leningen. De kans dat zij u verder helpen is klein. Door gebruik te maken van een backoffice payrollbedrijf of een franchisegever kunt u kandidaten plaatsen zonder dat u zich druk hoeft te maken over wanneer uw facturen betaald worden en of u wel voldoende liquiditeit heeft om de flexwerkers het loon te (blijven) betalen. De backoffice partij of de franchisegever beschikken doorgaans over voldoende liquiditeit. Zij verzorgen uw gehele facturatie en voeren het debiteurenbeheer voor u uit. De liquiditeit heeft zich al opgebouwd.

Wanneer u de keuze maakt om zelf uw backoffice te doen, bevelen wij aan om eerst te zorgen dat u over voldoende liquiditeit beschikt en korte betalingstermijnen afspreekt. Ook adviseren wij om de lonen op een vaste dag uit te betalen en evenzo de facturatie. Zo raken flexwerkers en inleners gewend aan het ritme van loon ontvangen en facturen voldoen. Bijkomend voordeel is dat ze er niet steeds naar vragen. Een overweging is om bij de inleners de factuur te incasseren. U laat ze een machtiging tekenen en uw bank doet de rest. U bent minder afhankelijk van de tijd die een inlener vrij maakt voor zijn boekhouding.

Kredietverzekering

Niet iedere inlener betaald (tijdig) zijn factuur. U stuurt een herinnering en soms nog één om vervolgens een aanmaning te sturen. Nog steeds wordt de factuur niet betaald. U komt voor de keuze te staan wat u gaat doen met de openstaande vordering. Laat u het erbij of geeft u het uit handen aan een incassopartij of kredietverzekeraar?

Het is verstandig om vooraf al te checken hoe de kredietwaardigheid is van uw inlener. Er zijn een aantal partijen in de markt die kredietrapporten maken van elk bedrijf met een KvK inschrijving. De grootste partij is Kredietrapportaanvragen.nl. Bij deze partijen krijgt u inzage in de financiële status van de inlener, u kunt bij Kredietrapportaanvragen.nl eenvoudig een kredietrapport online bestellen voor slechts € 4,95 per stuk. Aan de hand van zo’n kredietrapport kunt u inschatten hoe groot het risico is op het niet betalen van de door u gestuurde factuur.

Een franchisegever en een backoffice payrollbedrijf hebben doorgaans een kredietverzekering of calculeren een verlies op debiteuren in bij hun kostprijs. Soms betaalt u een premie of moet u meebetalen aan een eventuele schade. Een schade is een restbedrag dat niet meer inbaar is bij uw in gebreke blijvende inlener.

Wanneer u zelf uw backoffice uitvoert is het verstandig om zelf een kredietverzekering af te sluiten. Een kredietverzekeraar gaat verder dan een incassobureau in het innen van de openstaande vordering. Zo loopt u het minste risico op schade door het niet betalen van uw inleners van uw facturen. Twee grote kredietverzekeraars in Nederland zijn: Coface en Atradius.

Overige verzekeringen

Naast de liquiditeit en kredietverzekering dient u ook rekening te houden met een aantal algemene verzekeringen die u moet hebben als bedrijf. Eén van die verzekeringen is de ongevallenverzekering. Deze verzekering zorgt voor een uitkering wanneer een medewerker onverhoopt onderweg naar of van het werk, of tijdens het werk een ongeval krijgt en er blijvend lichamelijk letsel is. In deze situatie keert de verzekering een eenmalig bedrag uit afhankelijk van het letsel. Wanneer tijdens het werk een ongeval gebeurt dient u dit ook te melden bij de arbeidsinspectie. Meer informatie hierover vindt u op: www.nlarbeidsinspectie.nl.

Een andere verzekering die u moet afsluiten is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de schade van een werknemer, waar hij/zij in feite niets aan kan doen. Hoewel de kans op een schadeclaim vaak klein is, kan de impact op een bedrijf enorm zijn.

Download gratis ons whitepaper: In 6 stappen naar uw eigen uitzendbureau